Milana Milošević

Milana Milošević

Prva godina doktorskih umetničkih studija, odsek Kompozicija, Fakultet muzičkih umetnosti u Beogradu

Aktivnosti koje je Milana imala van fakulteta i koje su vezane za stvaralaštvo, dosta su joj pomogle da se oslobodi i pronađe sebe kao stvaralaca. Rad sa glumcima u pozoristu, komponovanje sonogova, učešće na Letnjoj umetničkoj čkoli 2015. i 2016. godine, učestvovanje u Koloniji zajedno sa profesorima i studentima FLU,  samo su neke od stvari koje su joj dosta pomogle u procesu razvoja sopstvene ličnosti kada je u pitanju stvaralaštvo. Kompozicija “Toomač” za elektroniku, klavir i dve flaute  koja je izvedena u maju mesecu ove godine na koncertu “Sinestezija” je zapravo prvi plod ljubavi prema elektronskoj muzici koju je odavno osetila.

„Želela bih da nastavim sa stvaranjem elektronske muzike i da saradjujem sa studentima sa FLU i FDU, jer je upravo to povezivanje muzike, slike, pokreta ono sto me je oduvek interesovalo i ono u kom pravcu želim da nastavim. Zato bih volela da na ovogodišnjoj Letnjoj umetničkoj školi podarim još jedan plod velike ljubavi prema elektronskom muzici, i naravno u saradnji sa drugim vrstama umetnosti.“

Izvođenja:

 • Njena muzika izvođena je u okviru festivala “Koncerti mladih autora” (KoMA 9, KoMA 10, KoMA 11, KoMA 12) i Festum (2015, 2016) u Beogradu.
 • Na Festumu 2015. izvedena je kompozicija “Kameleon u tegli” za solo saksofon, dok je 2016. izvedena kompozicija “Elegija ratnikove žene”.
 • Takođe u okviru Festuma 2015. i 2016. godine učestvovala je na koncertima improvizacije gde je bila u ulozi kompozitora i izvođača.
 • Kompozicija “Minijature” za sopran, flautu, klarinet, hornu, klavir, violinu, violu, i violončelo izvedena je u septembru 2015. u Kući kralja Petra I u Beogradu, u okviru projekta ”Kuća za umetnost”.

Nagrade:

 •  Prva nagrada na Internacionalnom takmičenju Donne in musica, Krgujevac 2014. godine, za kompoziciju Trio (2013) flauta, viola i harfa.
 • Prva nagrada na II Pijanističkom takmičenju u Smederevu 2015. godine za kompoziciju “Elegija ratnikove žene” (2015) ciklus pesama za sopran, violinu i klavir.
 • Prva nagrada na III pijanističkom takmičenju u Smederevu 2016. godine, za kompoziciju “Brankusijeva ptica anđela” za sopran i klavir.
 • Kompozicija “Dva haikua” koja je napisana za Collegium musicum odabrana je da predstavlja Fakultet u okviru Rostrum+ projekta 2015. godine.
 • Dobitnik je nagrade iz fonda Stevan Hristić za kompoziciju čiji je diplomski rad ocenjen najvišom ocenom u akademskoj 2015/16.

Projekti, članstva i aktivnosti:

 • Jedan je od organizatora koncerta “Sinestezija” koji je održan ove godine u velikoj sali SKCa, gde je izvedena njena kompozicija za elektroniku, klavir i dve flaute uz apstraktnu igru plesacice.
 • Bila je učesnik Letnje umetničke škole Univerziteta umetnosti u Smederevu 2015. godine gde su izvedene dve njene kompozicije koje su nastale u okviru kompozitorske radionice: “Is tan poli” za sopran, klarinet i gitaru i improvizacija za isti sastav, gde je bila i izvođač.
 • Učestvovala je i na Letnjoj umetničkoj školi u Beogradu 2016. godine, gde je u saradnji sa kolegom Aleksandrom Savićem napisala i dirigovala kompoziciju za flautu, klarinet, saksofon, trombon, violinu i violu.
 • Učestvovala je na Konceptualnoj umetničkoj koloniji u julu 2016. god. na planini Goč, koju je osnovao umetnik Milorad Cujo Vujašanin, gde je predstavljala svoje radove pred grupom studenata FLU, kao i pred profesorima sa istog fakulteta, profesorima Arhitektonskog i Filozofskog fakulteta. Na toj koloniji je osmislila i realizovala zajednički rad profesora i studenata, kompoziciju “Šta nedostaje” za kamerni ansambl i sve učesnike kolonije.
 • Pisala je muziku i aranžmane za “Operu za tri groša” Bertolda Brehta, premijerno izvedenu u Teatru 5, u junu 2016.
 • Sarađivala je sa studentima FDU u Beogradu i komponovala muziku za ispitne radove na predmetu Filmska režija 2015. i 2016. godine.
 • Bila je član je Akademskog hora Collegium musicum dve godine i radila kao pomoćnik dirigenta u Dečijem kulturnom centru u Beogradu (godinu dana).

 

Advertisements