Svetlana Savić


Dr um. Svetlana Savić (1971, Beograd)
vanredni profesor za užu umetničku oblast Kompozicija
Fakultet muzičke umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu

 

Diplomirala je 1998. godine na Odseku za kompoziciju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi redovnog profesora Srđana Hofmana, magistrirala 2006. godine u klasi redovnog profesora Zorana Erića, a doktorski umetnički projekat pod nazivom „Soneti, za ženski glas, violončelo, klavir i elektroniku“, pod mentorstvom red. prof. Srđana Hofmana, odbranila je 2014. godine.

Na Katedri za kompoziciju i orkestraciju Fakulteta muzičke umetnosti radi od 1999. godine, a kao vanredni profesor od 2015. godine. Od 2011. godine godine predaje na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta Umetnosti u Beogradu.

Svetlana Savić je dobitnica Mokranjčeve nagrade za 2014. godinu, za kompoziciju ”Zarobljena” za ženski hor i elektroniku. Tokom studija je osvojila dve nagrade na Međunarodnoj tribini kompozitora i nagradu iz fonda „Vasilije Mokranjac” 2001. godine. Dobitnica je stipendije Vlade Republike Srbije 2002. godine. Za uspešan rad u nastavi na Katedri za kompoziciju i orkestraciju dobila je zahvalnicu Fakulteta muzičke umetnosti 2004. godine.

Njene kompozicije su izvođene na festivalima i koncertima u Srbiji, Republici Srpskoj, Izraelu, Austriji, Litvaniji, Rusiji, SAD, Japanu, Južnoj Africi i Namibiji. Sarađivala je sa renomiranim izvođačima, ansamblima i orkestrima kao što su Beogradska Filharmonija, Simfonijski orkestar RTS, Akademski hor „Collegium musicum”, BGO „Dušan Skovran“, Gudači Svetog Đorđa, Ansambl za novu muziku, Ansambl „Gradilište”, Ansambl ”Metamorphosis”, trio „Pokret”, „Fujita trio“ i drugi.

Značajnije kompozicije Svetlane Savić su Sirota tužna Don Huanova kći za soliste, ženski hor i elektroniku, Quincunx za gudački orkestar, Sustineo za simfonijski orkestar, Pesme o zvezdama za ženski hor i kamerni orkestar, Re-verzije za kamerni ansambl, Zarobljena, za ženski hor i elektroniku i Soneti, za ženski glas, violončelo, klavir i elektroniku.

Autor je više članaka objavljenih u časopisima „Novi Zvuk” i „Treći program”. Bila je član Upravnog odbora Udruženja kompozitora Srbije, Saveta autora Sokoj-a i umetnički direktor 13. Međunarodne tribine kompozitora.

http://www.fmu.bg.ac.rs/katedra_za_kompoziciju_i_orkestraciju.php

 

Advertisements